Bliwa satsar på hälsohöst: ”Hälsa är mer än träning”

– Kan vi inte gå ut och göra en promenadintervju? Då kan jag sätta ett kryss i hälsobingot också! Erica Breyer, engagement manager på Bliwa, är fast besluten om att ta täten för en hälsosammare höst – och i förlängningen ett hälsosammare företag. – Hela Bliwa går ut på att vi vill göra människor trygga och friska. Den ambitionen gäller inte minst våra egna medarbetare, säger Erica.

Humlegården i Stockholm har fullt upp med att byta till höstdräkten. Träden skiftar i grönt, gult och rött och på grusgångarna ligger redan små högar med fallna löv. För många är hösten en ganska jobbig period på året, med kortare dagar och mindre ljus.

–   Vi hoppas förstås att vår hälsohöst kan vara en inspiration för våra medarbetare, hur man kan tänka för att må lite bättre. Men det är inte bara en höstsatsning, vi satsar på olika aktiviteter kopplat till hälsa och välmående året om. Det är en central del av vårt arbete för att våra medarbetare ska trivas och må bra hos oss.

 En vanlig uppfattning om hälsoinitiativ från företag är att det blir väldigt mycket fokus på träningshets och tävlingar, något som inte passar alla. Erica poängterar att Bliwa försöker undvika att bara göra aktiviteter för de redan frälsta.

– Hälsa är så mycket mer än bara träning. Det handlar om allt ifrån rörelse till kost och sömn. Men också att vi faktiskt främjar en kultur där vi är snälla och tar hand om varandra.

Tidigare under året genomförde Bliwa en hälsoundersökning. Resultatet var bra, men inom några områden finns potential att förbättra hälsan på bolaget. När hälsohösten är slut, tar nya initiativ och aktiviteter vid. Fokus ligger inte minst på att skapa förutsättningar för mer rörelse och balans i livet.

– Vi tror mycket på att hjälpa våra medarbetare, snarare än att ställa krav. Blir det lättare att ta cykeln om vi hjälper till att hitta den bästa vägen från hemmet? Då gör vi det. Kan vi ta udden av vardagsstressen genom att arrangera promenadgrupper? Då gör vi det också.  Vissa förmåner erbjuder vi kontinuerligt, parallellt testar vi nya aktiviteter och initiativ för att ha ett utbud som erbjuder något för alla.

Bliwas förmåner för en mer hälsosam arbetsplats

  • Fri massage för alla anställda
  • Torsdagsträningar
  • Företagshälsovård – möjlighet att göra hälsoundersökningar och fri konsultation med sjuksköterska när du är sjuk

Exempel på aktiviteter hösten 2019

  • Hälsobingo
  • Föreläsning på temat att hantera oro och ångest
  • Byter ut bullarna mot hälsosammare alternativ